UNGARISCHE KULTURWOCHEN GÖTTINGEN

15.Oktober - 30.November 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Kulturális Hetek Göttingenben

2009. október 15 – november 30.

 

 

Göttingenben 2007 óta immár harmadszor rendezünk Magyar Kulturális Heteket. Az idei programsorozat apropóját a Magyar Nyelv Éve adta, a támogatást a Balassi Intézet Vendégoktatók a magyar kultúráért projektje.

 

A programsorozatot egy tudományos konferencia nyitja meg, amely az európai nyelvek jövőjével foglalkozik. A konferencia címe: Sprachliche Vereinheitlichung oder Vielfalt in Europa ?, azaz Nyelvi egységesülés vagy sokszínűség Európában ?A címben feltett kérdésre

neves hazai és németországi nyelvészek keresik előadásaikban a választ.

 

A göttingeni egyetem évszázados magyar kapcsolataira és az egyetem könyvtárának Németország-szerte leggazdagabb magyar könyvállományára építve Ungarisch – eine Insel im indogermanischen Sprachmeer címmel kiállítást rendezünk. A kiállítási posztereken a magyar nyelv történetét, jellegzetességeit mutatjuk be, a tárlókban a könyvtár értékes hungaricumai kapnak helyet, audiovizuális eszközökkel pedig interaktiv felfedezésre invitaljuk a látogatókat, hogy megismerkedhessenek a magyar nyelv hangzásvilágával, illetve a magyar történelemmel.

 

A kiállítás ideje alatt kulturális programokat (színház, mozi, koncert, irodalom és népzene) szervezünk, ügyelve arra, hogy a középpontban mindig a magyar nyelv álljon. A Budaörsi Játékszín művészei Márai Sándor Füveskönyv-éből készült darabjukat mutatják be, a Kino Lumiere két magyarul beszélő magyar filmet is műsorára tűz (Ópium és A nyomozó), magyar kórus- és kamarakoncertet szervezünk, irodalmi esten pedig a magyar nyelv különlegességeiről, műfordítási nehézségeiről beszélgetünk Wilhelm Droste műfordítóval. Természetesen nem maradhat el a legnépszerűbb magyar rendezvény, a táncház sem. Az erdélyi Palátkai banda muzsikál, táncosai pedig csárdásra tanítják a magyar népzene göttingeni híveit.

 

A rendezvénysorozatot a Finnisch-Ugrisches Seminar der Georg-August-Universität Göttingen és az Ungarischer Klub der Universität Göttingen szervezi.

Partnerek: Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen, Goethe Insitut, Kino Lumiere.

 

 

 

Rab Irén

anyanyelvi lektor

Finnisch-ugrisches Seminar der

Georg-August-Universität Göttingen

az Ungarische Kulturwochen Göttingen 2009 szervezője